Budete v roku 2020 nasledovať HR trendy?

2020-03-09 12:01:00

Každý má svoje osobité skúsenosti a mnohí sa s nimi chcú podeliť. Je prirodzené, že aj v obrovskej HR komunite sa každoročne diskutuje o nových trendoch. Firmy sa neustále posúvajú v hiring procesoch a budovaní firemnej kultúry. Prepájajú inzerovanie s company brandingom alebo zapájajú do náboru psychometriu. A nemení sa len nábor nových zamestnancov. Rovnako sa dbá aj na komfort napríklad v open space pomocou oddychových oáz či vlastných kaviarní. Sú ale tieto trendy pre firmy skutočným prínosom? Rozhodli sme sa Vám priblížiť tie najzaujímavejšie HR trendy roku 2020.  

 

Recruitment marketing

Ak ste ešte nevedeli, že recruitment marketing sa stal pojmom, nastal ten správny čas. Pomocou spojenia týchto, na prvý pohľad odlišných oblastí, môžete vybudovať pozitívny vzťah medzi uchádzačmi a vašou firemnou kultúrou. Posilníte company branding atraktívnejšími inzerátmi a zároveň vyvoláte záujem u kandidátov. 

 

recruit - hr trendy

 

Inovatívna slovenská firma Nalgoo® pomohla svojim zákazníkom vniesť kreativitu do inzerátov a umožnila im vytvárať si vlastné online formuláre, ktoré zatraktívnia pracovnú ponuku a zjednodušia proces prihlasovania sa pre kandidátov -  a to s minimálnou námahou. Nenechajte si ujsť top talenty, pretože dnes už obyčajný inzerát nestačí!

nalgoo hr trendy

 

Väčší dôraz na rozvoj a vzdelávanie

Rovnako ako firmy bojujú o najlepších uchádzačov, tak aj požiadavky na nich sa rýchlo menia. Kombinácia soft skills, schopnosť kreatívne premýšľať a digitálne zručnosti sú predpokladom zamestnateľnosti v roku 2020. Na efektívnu komunikáciu, tímového ducha  a analytické myslenie sa  kladie veľký dôraz. Zamestnávatelia budú od vás očakávať ochotu nadobúdať ďalšie vedomosti a rozvíjať vaše schopnosti.  Dôležité je nevnímať to ako nátlak, ale ako možnosť sebarozvoja.  

Zistite ktoré zručnosti sú zamestnávateľmi  podľa prieskumu dát portálu LinkedIn najžiadanejšie. 

 

Digitalizácia v nábore a vo vzdelávaní

Nebojte sa preskúmať nástroje na zjednodušenie Vášho fungovania. Poznáte už napríklad pojem ATS? Applicant Tracking System je softvér vyvinutý s cieľom zefektívniť a zrýchliť Váš hiring. Umožňuje selektovať vhodných kandidátov na pracovnú pozíciu, napríklad pomocou kľúčových slov, nastaviť si náborové procesy a budovať vlastnú databázu. Aj spoločnosti ako Union či Generali sa rozhodli plne digitalizovať svoje hiring procesy – vďaka ATS systému majú všetky dáta na jednom mieste a prehľad o aktuálnom aj minulom hiringu.

Ďalšou modernou voľbou vo vašej spoločnosti môže byť dizajnovanie firemných školení priamo od lektorov, prostredníctvom špecializovaných portálov a platforiem. Po zopár kliknutiach máte k dispozícii celé spektrum informácií, a to vrátane cenových ponúk a termínov.

digi - hr trendy

Keď menej je viac – workplace benefity

Produktivita je dôležitým aspektom, ktorý trápi lídrov a pre jej zvýšenie sú ochotní často experimentovať. Môžeme sa stretnúť so zaujímavými prostriedkami, ktorými sa snažia túto produktivitu zvýšiť. Napríklad individualitou a pohodlím v preplnených open space pomocou oddychových kútikov či masážnych postelí. Vo výnimočných prípadoch dokonca fitnes centrom a relaxačnými zónami. Takéto workplace benefity stáli zamestnávateľov v USA za rok 2019 až 3,6 miliónov dolárov. V skutočnosti sa však vďaka minuloročnému prieskumu medzi 1 600 respondentmi (USA,US) ukázalo, že najväčšími benefitmi pre zamestnancov je kvalitný vzduch a prirodzené svetlo. Práve to u nich zvyšuje obyčajnú bdelosť.   

 

Rodová a kultúrna diverzifikácia

Na globálnej úrovni môžeme hovoriť o  trende znižovania rozdielov týkajúcich sa pracovných podmienok pre mužov a ženy, a taktiež o zvyšovaní rasovej diverzity. Napriek tomu, že sa o tejto téme diskutuje vo svete už nejakú dobu, v mnohých krajinách sa firemná diverzifikácia ešte len pomaly približuje k jej prvotným fázam. Odborníci, ktorí sa touto témou zaoberajú, hovoria o tom, že to nie je len trend, ktorému sa je vhodné prispôsobovať. Na základe prieskumov zistili, že spoločnosti, ktoré dokážu efektívne manažovať rôznorodú skupinu ľudí si budujú schopnosť konkurovať na trhu.  

diverz. hr trendy

 

Predtým ako sa pustíte do veľkých zmien, je však najdôležitejšie si uvedomiť, že každá firma je jedinečná. Nebojte sa preskúmať do hĺbky Vaše firemné prostredie, to Vám najlepšie odpovie na otázku, z ktorých trendov by ste mohli skutočne profitovať.

 

 

Prečítajte si článok o tom, ako si moderné spoločnosti dizajnujú firemné školenia na mieru.