Zaujal ťa lektor v tvojom okolí? Nominuj ho na ocenenie

2018-10-26 16:44:00

Anketa Lektor Roka už spustila nominácie. Ak máte pochybnosti, či ste vhodný adept alebo váhate, či nominovať šikovného lektora z posledného tréningu alebo zaujímavý vzdelávací program vo vašej firme, nasledujúce odpovede vám pomôžu urobiť si v tom jasno. Spýtali sme sa projektovej manažérky ankety, Veroniky Koišovej, ako funguje nominácia, čo obnáša a kto môže nominovať.

1. Ako funguje nominácia do ankety Lektor Roka?

Veronika: Nominovať môžete veľmi jednoducho prostredníctvom online formulára, ktorý je dostupný na hlavnej stránke www.lektorroka.sk. Alebo sa k nemu dostanete cez menu, prípadne cez ktorýkoľvek z našich postov na Facebooku či LinkedIne, ktoré k nominácii vyzývajú.

2. Kto môže nominovať lektorov a kto môže byť nominovaný? Sú v úvodnom kole nejaké obmedzenia?

Veronika: Obmedzenia ani nie.  Treba len myslieť na to, že celá kampaň je zameraná na oblasť soft-skillového vzdelávania, firemného vzdelávania a koučingu. To znamená, že nominovaní by mali byť primárne ľudia, ktorí sa venujú tejto oblasti. Akýkoľvek tréneri či lektori, ktorí školili v nejakej firme alebo ich ľudia navštívili na otvorenom tréningu v danej oblasti, sa môžu prihlásiť. Jednoducho anketa je určená všetkým, ktorí sa profesijne venujú rozvoju druhých ľudí.

3. Môže jednotlivec nominovať aj sám seba?

Veronika: Je to možné. V rámci nominačného formulára si iba zvolí možnosť, že chce nominovať sám seba, buď do kategórie lektor alebo kouč.

4. Aké sú prvé reakcie lektorov, keď sa dozvedia, že ich niekto nominoval?

Veronika: Drvivá väčšina sa veľmi teší, možno sú až dojatí. Zvyčajne neočakávajú, že niekto, kto u nich absolvoval tréning napríklad pred rokom, vynaložil energiu, aby ich nominoval.

5. Stalo sa, že niekto nomináciu odmietol? Aký bol dôvod?

Veronika: Nestáva sa to často, bolo naozaj len pár prípadov. A to buď z dôvodu, že už sa aktívne nevenujú činnosti, za ktorú boli nominovaní alebo to jednoducho bolo ich rozhodnutie, ktoré bližšie nešpecifikovali. Túto možnosť má každý nominovaný, anketa naozaj nikoho k ničomu nezaväzuje. Cieľom je úprimne oceniť ľudí, ktorí robia svoju prácu v oblasti vzdelávania a rozvoja naozaj výnimočne.

6. Dve z troch kategórií sú o nominácii osoby a jedna hodnotí Soft-skills firemný vzdelávací/rozvojový program. O akých programoch tu hovoríme, aké parametre musia spĺňať. Kto ich nominuje? Autor?

Veronika: Firemný vzdelávací program môžu nominovať ľudia, ktorí sa priamo podieľajú na tomto programe, či už autori alebo ľudia zodpovední za program. Rovnako tak aj zamestnanci, ktorí nejaký zaujímavý vzdelávací program v aktuálnom alebo predchádzajúcom zamestnaní absolvovali. Chceme poukázať na to, aké zaujímavé  veci sa v oblasti vzdelávania v mnohých firmách robia a pomôcť im ich týmto spôsobom zdieľať a vzájomne sa tak inšpirovať.

7. Nominácia je elektronická. Koľko času zaberie? Čo všetko musí lektor v úvodnej registrácii vyplniť, nahrať?

Veronika: Závisí to od toho, či nominuje niekto alebo sa lektor nominuje sám. Ale v oboch prípadoch nezaberie viac ako pár minút. Pýtame sa na základné veci: meno, priezvisko, kontakt na daného lektora, aby sme sa s ním následne vedeli spojiť. Ľudia často posielajú napríklad link na LinkedIn profil nominovaných. Pýtame sa niekoľko doplňujúcich otázok, či nominovaného lektora niekde „zažili“ alebo mali možnosť zúčastniť sa jeho tréningu, čím ich zaujal a prečo si z ich pohľadu nomináciu zaslúži. Po úvodnej nominácii oznámime dotyčným, že by niekto chcel oceniť ich prácu a nominoval ich na ocenenie. Nominovaných oficiálne zaradíme do vyhodnocovania, až keď nám nomináciu potvrdia. Zároveň nám poskytujú cez jednoduchý online formulár doplňujúce informácie, aby sme mali dostatok materiálu pre objektívne hodnotenie poroty. V tomto kroku má nominovaný možnosť nahrať aj video, aby sme ho mohli lepšie navnímať.

8. Ktorá kategória bola minulý rok najobľúbenejšia? V ktorej bolo najviac nominovaných?

Veronika: Minulý rok prevažovali nominácie v kategórii Lektor roka, keďže sme mali len dve základné kategórie Lektor roka a Firemný/vzdelávací program. Vzhľadom na spätnú väzbu  od nominujúcich sme tento rok zaradili aj kategóriu Kouč roka.

9. Zverejňujú sa aj užšie nominácie alebo len finálne výsledky?

Veronika: Nominácie sa nezverejňujú, iba výsledky. Tento rok však predstavíme finalistov v jednotlivých kategóriách už pred galavečerom, aby všetci hostia vedeli, na koho sa už určite môžu tešiť J.

10.Dostávajú nominovaní priebežný feedback  alebo im dáte len prvotné inštrukcie?

Veronika: Snažíme sa s nimi udržiavať kontakt. V prípade, že nedodali dostatočné informácie alebo si potrebujeme niečo preveriť, vždy ich kontaktujeme a nasmerujeme k potrebným krokom. Kontaktovať nás však môžu aj oni kedykoľvek potrebujú, e-mailom na info@lektorroka.sk.