Predstavujeme Kláru Giertlovú, finalistku v kategórii Kouč Roka 2021

2022-03-03 08:35:34

V momente, keď sa začne s klientom rozprávať, zaujme ju každý človek a každá téma. Je považovaná za priekopníčku koučovania na Slovensku, založila Slovenskú asociáciu koučov a slovenskú pobočku ICF, flexibilne sa prispôsobuje potrebám svojich klientov a pritom stále zostáva sama sebou. Venuje sa koučingu, mentoringu a vedie kurzy koučovania, no typickú bizniswoman v nej nehľadajte. Vyznáva filozofiu jednoduchosti a prirodzenosti, na ktorej vybudovala jedinečné koučovacie stredisko v tichom lesnom prostredí Tajova. Je láskavá, ľudská a vždy nájde východisko z každého problému, avšak ak ju o to nepožiadate, nebude vám vnucovať svoje rady.

 

„Nomináciu do ankety Learning & Development Awards som prijala s vďakou a s úsmevom. Potešilo ma aj pobavilo, že ma niekto nominoval aj v roku 2021, keď som bola na trhu takmer neviditeľná. Nomináciu vnímam ako ocenenie svojho vyše 25 ročného úsilia o rozvoj profesionálneho a kvalifikovaného koučovania na Slovensku.“

 

Kurz Brieifcoaching 4 Modul (20 Of 35)

 

Klára je vyštudovanou andragogičkou s psychoterapeutickou praxou, ktorá sa s koučingom prvý krát stretla na pozícii manažérky. Za skutočný štart svojej kariéry však považuje až rok 1995, kedy začala meniť svoje myslenie. Rok na to zažila v Prahe emotívny moment v rámci záverečného rozhovoru s klientom na kurze Umenie pomáhať, ktorý bol mimoriadne náročný, no po ktorom dostala od lektorov tak silné ocenenie, ktoré jej utkvelo v pamäti do dnes.

 

„Dovtedy som premýšľala ako terapeutka a manažérka. V roku 1995 som začala vnímať obrovský zmenový potenciál rozhovorov zameraných na riešenie. Rovnako so spolupracovníkmi, ako aj klientmi a rodinnými príslušníkmi klientov.

 

Po Pcc Skuske Absolventi

 

Hoci je dnes Klára profesionálnou a vyhľadávanou koučkou, ktorá sa celý život venuje podpore rozvoja ľudského potenciálu, jej začiatky neboli vždy iba úspešné. Práve tvrdá škola, ktorou si prešla, jej však pomohla všímať si u svojich klientov i tie najdrobnejšie zlepšenia, ktoré si zatiaľ sami neuvedomujú, ale spravidla práve vďaka nim nachádzajú svoje zdroje a dokážu ďalej napredovať. Počas svojej kariéry najväčšiu hrdosť cítila vtedy, keď sa jej podarilo prispieť k významným uvedomeniam i počas krátkeho rozhovoru.

 

„V pamäti mi doteraz zostali rozhovory s jedným klientom, ktorý každý rozhovor začínal slovami „Je to špatné, pani Giertlová“. Oznamoval mi tým, že sa u neho nič vďaka našim rozhovorom nelepší, ale znova a znova prichádzal a nechcel naše stretnutia ukončiť. Učil ma tým trpezlivosti, pokore a dôvere v proces, v klienta aj v seba.“

 

Stisenie S Cayou

 

Kláru môžete zažiť na koučovacom stretnutí, kurze, workshope či rozvojovom pobyte v tichom lesnom prostredí Tajova pri Banskej Bystrici, kde vybudovala jedinečné koučovacie stredisko, do ktorého premietla svoju filozofiu jednoduchosti a prirodzenosti. Vo svojej práci presadzuje rešpektujúci, variabilný a transparentný štýl koučovania, pričom za najdôležitejšie považuje prispôsobenie sa potrebám akéhokoľvek klienta a pritom schopnosť zostať sama sebou.

 

„Keď sa začneme rozprávať, každá téma a každý klient ma zaujme, vtiahne a vzbudí vo mne chuť pridať k jeho úsiliu kus svojho umenia. Najradšej teda pracujem s klientmi, u ktorých vidím úsilie o zmenu. Ale to sú vlastne všetci.

 

Koucovna Tajov Img 4010

 

Má za sebou množstvo úspechov ako zakladateľka Slovenskej asociácie koučov a slovenskej pobočky ICF, ako autorka kurzu Systemický manažment a koučovanie, ktorý bol prvým uceleným kurzom zameraným na prípravu profesionálnych koučov na Slovensku, či autorka publikácie o koučovaní. Vyvinula metodiku vedenia natívnych rozhovorov, ktoré používa v manažérskom koučovaní a budovaní koučovacej kultúry v organizáciách a od roku 2014 je hrdou nositeľkou PCC certifikácie od ICF. Dnes však za najväčší úspech považuje to, že ju koučovanie ešte stále baví, a pritom od neho už nezávisí jej pocit úspechu. Záleží jej na tom, aby si udržiavala pevný charakter a hodnoty, k ľuďom vo svojom pracovnom i osobnom živote sa správa s rešpektom, ľudskosťou a láskavosťou, no sama seba neberie zbytočne príliš vážne.

 

„Čo mi pomáha neprepracovať sa a nevyhorieť? Uvedomenie, za ktoré vďačím svojej dcére, ktorá mi raz s láskavým úsmevom položila otázku: Načo je komu mŕtvy kouč?“

 

So Vsetkymi Piatimi

 

Ak práve nepracuje, nájdete ju v jej lesnej záhrade s 5 psami a mačkami, v dcérinej chalúpke alebo na cestách po slovensko-maďarských dedinkách. Okrem koučingu sú jej vášňou váľkové a kamenné domy, kultúrne dedičstvo, staré remeslá a život na vidieku. Najčastejšie ju zažijete v srdečnom rozhovore s rodinou a priateľmi, no rovnako si užíva i tiché a pokojné chvíle v izbe s knihou či v zime pri otvorenom ohni v altánku alebo pri vykúrenej veľkej peci v jej kurzovni. Najkrajším darom sú pre ňu ľudia a situácie, od ktorých a z ktorých sa môže učiť a vďaka ktorým viackrát v živote dokázala byť o krok vpred.

 

Na záver sme sa spýtali, čo vám chce Klára odkázať:

 

„Pred viac ako 30 rokmi sme s kolegom často cestovali autobusom na pracovnú cestu. Počas jednej takejto cesty sme sa rozprávali o postavení a role človeka v prírodnom systéme. On s hlbokým presvedčením tvrdil, že človek ako najmúdrejší, najvyvinutejší prvok musí tento systém vedecky riadiť a využívať. Pociťovala som úzkosť z tohto jeho silného presvedčenia a pokúšala som sa mu oponovať. Kolega však trval na svojom, tak sme radšej zmenili tému. Uplynulých 30 rokov mi potvrdilo, že úzkosť, ktorú som vtedy pociťovala, bola namieste. Medzičasom sa ukazuje, ako na takýto antropocentrický prístup reaguje planéta a tiež kam sme s takýmto prístupom došli my ako ľudstvo. Koučovanie, meditácia a iné spôsoby zastavenia sa, stretnutia so samým sebou sú príležitosťou počuť hlas svojho svedomia, uvedomiť si svoju slobodnú vôľu a urobiť v danej situácii to najlepšie rozhodnutie. Všetko ostatné dianie je už len dôsledkom našich rozhodnutí.

 

Learning & Development Awards 2021
www.ldawards.sk
Linkedin/ldawards
Facebook/ldawards