Neprestávajte sa vzdelávať a zdokonaľovať

2020-01-09 15:47:00

Vzdelávanie je neoddeliteľnou súčasťou nášho života už od malička. Vo väčšine sveta je určená povinná školská dochádzka a štúdium na stredných a vysokých školách sa v dnešnej dobe stáva viac očakávaným krokom než výnimočným rozhodnutím. Okrem školských inštitúcií je však rovnako dôležité celoživotné vzdelávanie vo forme každodenného vnímania toku informácií v našom okolí, či globálne. Často si ani nie sme vedomí toho, čo všetko sme takto bez námahy mohli vstrebať, a neskôr v správnej chvíli využiť.

Už dlhodobým trendom v oblasti vzdelávania je absolvovanie kurzov poskytnutých zamestnávateľom. Väčšinou je účasť na nich povinná a môže vám pripadať, že sú zbytočné, alebo je to len únik z pracovnej rutiny. Ak máte však šťastie na správneho lektora či kouča, pravdepodobne budete dlho po prednáške ťažiť z jej obsahu v práci aj v súkromí. Mnoho zamestnávateľov sa v prvom rade rozhoduje pre zlepšenie komunikačných zručností a vybudovanie asertivity svojich pracovníkov, či schopnosti lídrov doviesť svoj tím do cieľa. Nie je sa čomu čudovať. Kvalitná rétorika a vystupovanie zaručujú pozitívne prijatie a vhodný prístup manažérov maximalizuje výsledky.

Podľa výskumu Adult Education Survey až 70% neformálnych vzdelávacích aktivít bolo v roku 2019 financovaných zamestnávateľom alebo súviselo s profesijným odborom účastníkov. Je však naozaj nutné čakať, kým vám v práci vyberú a preplatia ďalší kurz, ak vôbec nejaký? Alebo sa  presvedčiť o tom, že ste ukončili stredné či vysokoškolské štúdium, takže sa už nepotrebujete vzdelávať? Aj keď čas plynie každým rokom rýchlejšie, pretože povinnosti pribúdajú (nie je to len teória a všetci to máme odskúšané a potvrdené), rok je  stále dostatočne dlhá doba na  formovanie osobnosti, prístupu a sebauvedomenia.

Vďaka obrovskému množstvu profesionálov, ktorí sú odhodlaní odovzdať svoje vedomosti a skúsenosti, je dostať sa k vytúženému postaveniu v spoločnosti či posunu v kariére ľahšie, ako kedykoľvek predtým. Samozrejme, je tu vždy možnosť obrátiť sa na internet presýtený bezplatnými videami,  blogmi a prednáškami z rôznych oblastí alebo hodnotnými knihami. Ak sa však odhodláte k sebazdokonaľovaniu v niečom, s čím nemáte žiadne skúsenosti, alebo sa vraciate k zabudnutému, je najbezpečnejšie štartovať pod dohľadom odborníka. Ak si uvedomíte dôležitosť spôsobu, akým začnete, je to prvým správnym krokom a pokračovanie pod vlastným taktom bude oveľa jednoduchšie a efektívnejšie.

Ako už bolo spomenuté, vaše vystupovanie a prístup dokážu zázraky v súkromnom aj profesionálnom živote. Cestou k zdokonaľovaniu môžete zmapovať aj vašu osobnosť, a teda spoznať svoje silné a slabé stránky. Nezabúdajte ani na to, že svet sa neustále mení a je nutné sa priebežne prispôsobovať. V práci od vás môžu bez náznaku očakávať, že budete sledovať trendy vo vašom odbore. Naopak sa stáva, že kvôli stereotypu vaše vedomosti zakrpatia, alebo ich žiaľ stratíte. Po rokoch sa tak môžete ocitnúť v bode, kedy potrebujete zmeniť prácu. Aby ste nemuseli nevedomky klamať o vašom talente, neustále ho rozvíjajte a buďte konkurencie schopní.

Nie je pritom nutné stráviť nekonečné hodiny prehľadávaním webu a individuálnym bádaním. Na platforme workshop.sk máte k dispozícii širokú ponuku kurzov z rôznych odvetví. Cieľom tohto projektu je zjednodušiť prístup k čoraz obľúbenejším lekciám a koučingu a poskytnúť flexibilitu a slobodu odborníkom, ktorí kurzy ponúkajú. A samozrejme zatraktívniť vyhľadávanie a uľahčiť rozhodovanie záujemcom.

Ak ste už našli atraktívny kurz, možno si poviete, že za tie peniaze vám to rozhodne nestojí. Porozmýšľajte však nad tým, do čoho všetkého bežne investujete absurdné sumy. A čo za investíciu stojí viac, ako vy sami?

Autor: Marcela Fábianová