Hnevá ma nevyužitý ľudský potenciál: Marko Šarmír, zakladateľ firmy RecruitMen & Developium Group

2020-05-29 08:19:00

Marko Šarmír (38) vyštudoval Univerzitu Konštantína Filozofa v Nitre. Už počas štúdia sa stal spoluzakladateľom RecruitMen & Developium Group. Venuje sa vývoju aplikácií, ktoré sú prevažne využívané na digitalizovanie a automatizovanie HR procesov v nadnárodných firmách. Na slovenskom a maďarskom trhu je zodpovedný za implementáciu online psychometrických a hodnotiacich nástrojov. Spolu s partnermi je autorom ankety Lektor Roka pre profesionálov z oblasti vzdelávania a osobnostného rozvoja.

 

Čo vám pomáha neprepracovať sa a nevyhorieť?

Počul som, že človek nie vždy zachytí signály momentu, keď sa do tejto pasce rúti. Mňa osobne motivuje, keď sú aj ľudia okolo mňa motivovaní a majú chuť prispievať k spoločnému dielu. To pre mňa predstavuje obrovský prídel energie, ktorá mi dodáva silu, chuť a motiváciu Ísť ďalej. Ak dostávam tieto dary, nebojím sa, že ma niečo prestane baviť alebo vyhorím.                                

Aká rada mala pre vás v živote najväčší dosah a riadite sa ňou doteraz?

Bol to skôr výrok. Uvedomiť si, že môžem robiť alebo dokázať čokoľvek, no vždy za to treba nejakou formou zaplatiť. Od tej chvíle sa zaoberám už len vecami, ktoré môžem sám ovplyvniť. Aj „účet“ mi za to doteraz vždy prišiel, ale neľutujem to.

Čím ste posadnutý?

Neustále premýšľam. V hlave mi bežia rôzne scenáre, možnosti, kombinácie, a to prevažne biznis charakteru. Som posadnutý svojimi myšlienkovými experimentmi.

Ako vyzerá váš typický víkend?

Typický víkend patrí hrám s deťmi. Na jar a v lete mám rád i prechádzky v prírode.

 

 Marko-clanok1

 

Aké aplikáce máte vo svojom mobilnom telefóne?

Aplikácie, ktoré potrebujem pre bežnú alebo projektovú komunikáciu. Alebo na pozorovanie hviezd, lietadiel, medzinárodnej vesmírnej stanice ISS či družíc až po aplikácie na počasie.

Do čoho najradšej investujete?

Za najdôležitejšiu investíciu považujem energiu investovanú do ľudí. Okrem toho som pôžitkár, čiže peniaze najčastejšie míňam na jedlo, víno a na cestovanie.

Kam rád cestujete?

Radi navštevujeme miesta na Slovensku, ktoré sú mimo bežných ľudských obydlí a centier. Nedávno sme našli pekné tiché miesta v horách v oblasti Hodruša-Hámre neďaleko Banskej Štiavnice a v obci Novoť na Orave.

Ste viac na šport alebo na umenie?

Šport mám rád, no nevenujem sa mu aktívne. Oveľa radšej trávim čas s mojimi deťmi v múzeách. Keď som náhodou bez detí, užívam si relax a umenie pri víne alebo koňaku.

Aký film vás v poslednej dobe zaujal?

Dokumentárny film Nebo a ľad o dobrodružných expedíciách francúzskeho polárnika a vedca Clauda Loriusa na Antarktídu. Tie viedli aj k objaveniu a popísaniu javov globálneho otepľovania či klimatickej zmeny. Pohltila ma najmä nezdolnosť a vytrvalosť tohto vedca, ktorý podnikol až 22 výprav na Južný pól a celkovo bol viac ako desať rokov mimo domu.

 

Marko-clanok2

 

Čo vás dokáže nahnevať?

Ľudia, ktorí namiesto toho, aby spoločne vytvárali hodnoty riešia len seba. Netvoria a niekedy aj znetvoria atmosféru a chuť pracovať. Videl som veľa ľudského potenciálu, ktorý sa nikdy pozitívne nevyužil. A to ma hnevá.

Čo vás dokáže potešiť?

Doma mám výborné zázemie a šťastným ma robí napríklad vzťah staršieho syna Lukáša k mladšiemu Alexovi. Spolupracujú, spoločne sa delia o zážitky a podporujú sa. Po mne to asi nemajú.:)

Keby ste boli opäť tínedžerom, čím by ste chceli byť? 

Jazzovým klaviristom alebo teoretickým fyzikom. Porozumieť svetu okolo nás, rovnako ako aj hudbe, bolo vždy mojím snom.

Aj ste sa niekedy hudbe aktívne venovali?

Ako dieťa som hral na klavír. Začínal som „hrou“ na kockovanom obruse, ktorý mi pripomínal klávesy, lebo vtedy sme klavír ešte nemali. Neskôr to bol syntetizátor. Žiaľ, nefungoval mu zvuk. Možno aj pre to sa zo mňa klavirista nikdy nestal.

Keby ste boli superhrdinom, akú moc by ste chceli mať? 

Chcel by som vyzerať trochu krajšie ako Grand Master Yoda z Hvizenych vojen, no najviac by som ocenil nadhľad a múdrosť tohto hrdinu.

 

Autor: Peter Scherhaufer