Firma c2i spolupracuje s Porsche či Bentley: Nalgoo zjednodušuje jej HR procesy

2019-02-15 10:18:00

Verí, že úspech tímu narastá s každým novoprijatým zamestnancom. Či už do výroby alebo kancelárie. Daniela Dániel, skúsená HR profesionálka, sa chce sústrediť na výber vhodných ľudí na vhodné pozície. Do spoločnosti c2i, kde má na starosti recruitment „bielych golierov“, priniesla digitalizáciu a automatizáciu vo forme Applicant tracking systému, Nalgoo ATS. Prečítajte si, čo to firme prinieslo.

Niekoľkoročné skúsenosti z personálneho rozvoja, psychológie a recruitmentu pomáhajú Daniele vniesť synergiu do firmy a medzi zamestnancov. Aj vďaka jej ohodnoteniu kandidáta či zamestnanca po výkonnostnej i ľudskej stránke, je dnes c2i stabilným miestom, ktoré ponúka príjemné, fungujúce a atraktívne pracovné prostredie.

Firmu c2i založil Patrik Hessel v roku 2005. Od samého začiatku boli hnacím motorom firmy inovácie, ktoré jej zakladateľa fascinovali. Kedysi malá B2B firma dnes dodáva karbónové komponenty značkám ako je Porsche, Bentley či Jaguár. Medzinárodne etablovaná spoločnosť, založená na Slovensku, vyrába podukty najmä pre automobilový a letecký priemysel. Mnohé z ich inovačných produktov sú skutočne fascinujúce.

Aeromobil či gitara Erosa Ramazzotiho

Okrem súčiastok pre veľké prvotriedne značky má za sebou c2i aj výrobu iných zaujímavých malosériových produktov. Hovoríme napríklad o karbónových kufroch, rôznych motorkách, ale napríklad aj jetsurfe, čo je surf z karbónového materiálu, vďaka ktorému môžete surfovať aj na stojatých vodách. Vo výrobnej hale, ktorá má 13-tisíc metrov štvorcových, vznikla napríklad aj karbónová gitara Erosa Ramatzotiho či časti tela populárneho Aeromobilu. Niektoré komponenty sú dokonca súčasťou produktov, ktoré využíva US NAVY (americké námorníctvo).

O tom, že c2i je rýchlo rastúca a dynamická spoločnosť svedčí aj fakt, že len za posledné dva roky narástol jej obrat o 250 %. Rovnako rapídne sa zvyšuje i počet zamestnancov.

nalgoo-kiska

Z 5 zamestnancov na 430

Pred dvanástimi rokmi bol Patrik Hessel zo svojho vtedy malého tímu jediný, ktorý mal praktické know-how s uhlíkovými vláknami. Na začiatku ho tvoril jeden konštruktér, projektový manažér, neskôr dvaja ľudia vo výrobe, ktorí nemali veľmi prax a všetko sa učili za chodu. Tak ako postupne ďalší a ďalší zamestnanci.

„Prelom nastal v roku 2012, keď sme získali prvý naozaj veľký sériový projekt, Porsche 918 Spider, vďaka ktorému sme si upevnili renomé a otvorili sme dvere k ďalším významných projektom s Bentley či BMW. V roku 2015 sme s našimi komponentmi vstúpili aj do leteckého priemyslu, kde sú dnes naši najväčší klienti Recaro Aircraf Seating, vyrobili sme produkty pre Airbus či Boeing,“ menuje úspechy firmy Daniel Dániel, HR recruiter v c2i. „S počtom projektov samozrejme narastal aj počet zamestnancov. Len v roku 2016 sme prijali 130 nových ľudí. Naším cieľom je dostať sa z momentálnych 430 zamestnancov na minimálne 1000 v priebehu 5 rokov.” 

 

nalgoo-tim

Sústrediť sa na ľudí a zároveň mať prehľad

Hlavnou náplňou práce Daniely ako špecialistky na HR je intenzívne hľadanie zamestnancov. Pracovných pozícii a kandidátov je stále viac a s tým súvisí i objemnejšia administratíva. Ako funguje prijímanie zamestnancov v c2i? Veľmi často, najmä pri pozíciách vo výrobe, prichádzajú zamestnanci s odporúčaniami na známych osobne. Aj preto je pomerne náročné udržiavať kompletné záznamy o takýchto kandidátoch.

Ako sa v takomto prípade sústrediť na ľudí a zároveň mať dokonalý prehľad o kandidátoch a náborových procesoch? V c2i, ako v mnohých iných firmách, dlhé roky používali len Excel. Nie však jednu, ale hneď niekoľko tabuliek. Bolo to často veľmi neprehľadné, pretože každý HR-ista mal svoju tabuľku. Navyše, personálne agentúry, s ktorými c2i spolupracovalo, mali vlastný systém. Informácie z toľkých systémov sa ťažko hľadali a často sa strácali.

 

Bolo potrebné nájsť nástroj, ktorý by:

  • zhromažďoval všetky zdroje, odkiaľ prichádzajú kandidáti: Profesia, LinkedIn, referencie od personálu,
  • predchádzal stratám spôsobených zmenou personálu,
  • obsahoval kompletnú históriu výberových a náborových procesov, aby ich v c2i vedeli spätne osloviť, teda o akú pracovnú pozíciu išlo, prečo ju zamietol/nebol prijatý, ako prebiehalo interview a pod.,
  •  a zabezpečoval 100% ochranu osobných údajov. 

 

Riešením bol nástroj, ktorý:

  1. Dbá na firmu i dáta

„Keď sme sa rozhodli zautomatizovať HR procesy a odbremeniť sa od administratívy, začali sme si robiť prieskum trhu. Pôvodne bolo našou prioritou nájsť a vyskúšať voľne dostupné riešenie. Vždy tam však bolo niečo, čo nás brzdilo. Chceme predsa ukladať životopisy na internet, no kto nám zabezpečí, že takéto citlivé informácie nebudú zneužité?“ pýta sa HR recruiterka spoločnosti. „Vysoká ochrana údajov bola pre nás rozhodujúca, a to bolo niečo, čo riešeniam dostupným zadarmo chýbalo. Bolo to naozaj dobre načasované, lebo práve v období, keď sme sa chystali  testovať iné riešenie, sme sa náhodne stretli s Nalgoo tímom.” 

Stretli sa na veľtrhu pracovných príležitostí. Porozprávali sa a dohodli si prezentáciu. Za pár týždňov už c2i implementovalo Nalgoo ATS. Rozhodla najmä 100 % ochrana osobných údajov. Nalgoo tím sa o svoje riešenie pravidelne stará, ochrana údajov je prvoradá.

  1. Pomáha budovať company branding

Pre c2i je dôležité, aby dali každému kandidátovi spätnú väzbu, či už pozitívnu alebo negatívnu. Keď firma nekomunikuje, zhoršuje si tým predsa svoje meno. AJ vďaka funkcionalite, akou je hromadné odmietnutie uchádzačov v Nalgoo ATS, c2i buduje company branding.

  1. Pozná históriu HR procesov firmy

Počet ľudí, ktorí sa na pozície prihlásili, počet zaslaných relevantných CV a celková história HR procesov. Toto všetko sú informácie, ktoré pomáhajú HR tímu fungovať produktívne. Informácie je potrebné mať pokope, najmä kvôli striedaniu členov HR tímu. Aby informácie neodišli spolu s nimi.

  1. Zhromažďuje všetky zdroje

Kandidáti sa hlásia cez pracovné portály a sociálne siete. Ďalším zdrojom sú referencie zamestnancov. „Som rada, že mám prehľad o tom, kto sa odkiaľ prihlásil a viem tak ľudí kategorizovať. Tým, že je Nalgoo prepojené s naším webom, dokážem jedným klikom zverejniť pracovné ponuky aj na našom webe aj na pracovnom portáli.” 

  1. Poskytuje nadštandardný support

Na každé riešenie je potrebné si zvyknúť, keď má človek roky vlastný systém, ktorý stále používa. Čas, ktorý investujete, kým sa naučíte pracovať s ATS systémom, sa mnohonásobne vráti. Zo začiatku je preto nevyhnutná komunikácia s tímom, ktorý riešenie vytváral.

„Čo sa týka komunikácie so support tímom v Nalgoo, je na vysokej úrovni. Vždy, keď sa vyskytne problém alebo otázky, aktívne odpovedajú a pripomienky sa snažia čo najrýchlejšie zapracovať. Vidím, že riešenia sa neustále zlepšujú a Nalgoo tím intenzívne pracuje na vývoji. A to ma motivuje,” hodnotí spoluprácu Daniela Dániel.

Autor: Ms. Strixy