Blockchain vs. Recruiting: 3 veci, ktoré by mali recruiteri vedieť

2019-07-12 13:25:00

Bitcoin. Kryptomena. Blockchain. Mnohí z nás sa s týmito pojmami už stretli, nie každý však presne vie, čo si pod nimi možno predstaviť. Technika blockchain pritom bola vynájdená už v roku 1991. Avšak až so vznikom bitcoinu sa stala populárnou, a to nie len medzi ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o kryptomeny. O blockchaine sa dnes hovorí aj v súvislosi s recruitingom.

 

Blockchain ako internet novej generácie

Čo je blockchain a ako funguje? Predstavte si tabuľku vytvorenú v Exceli, ktorá obsahuje informácie o finančných transakciách ľudí a je zdieľaná na rôznych počítačových sieťach, pričom každý užívateľ siete vlastní jej kópiu. Blockchain funguje veľmi podobne, avšak namiesto stĺpcov a riadkov, ktoré sa nachádzajú v Excel tabuľke, je zložená z blokov. Každý blok obsahuje informácie, ktoré sa do neho pridávajú pripájaním k iným blokom v chronologickej postupnosti, čím sa vytvára spojený reťazec blokov = blockchain. Blockchain je teda účtovnou knihou, ktorá je rozdistribuovaná po celej sieti medzi všetkými užívateľmi. Najčastejšie spomínanou prednosťou blochainu je bezpečnosť, nakoľko informácie v blokoch sú šifrované a každá zmena musí byť validovaná prísnymi kritériami protokolu a odsúhlasením každého užívateľa siete.

 

Bitcoin ako prvá kryptomena používajúca blockchain

Mnohí ľudia sa s pojmom blockchain po prvýkrát stretli v súvislosti so vznikom kryptomien, tzn. digitálnych mien, z ktorých je najpopulárnejšou bitcoin. Prvý bitcoin blok bol v blockchaine vytvorený 3. januára 2009. Expert na blockchain, Jeremy Epstein, ho popisuje nasledovne: „Presne tak, ako je e-mail aplikácia, ktorá používa internet, bitcoin je zasa najpopulárnejšia aplikácia, ktorá používa blockchain.“ 

V jednoduchosti povedané, blockchain ukladá podrobnosti o transakcii bitcoinu, ako je napríklad jeho odosielateľ, prijímateľ či suma, ktorá je v obehu. Kryptomeny sú však len začiatkom tejto éry. Ľudia si rýchlo uvedomili, že takáto technológia by sa mohla využívať aj iným spôsobom, napríklad na ukladanie lekárskych záznamov, vytvorenie digitálneho notára alebo dokonca vyberanie daní.

Záujem o blockchain neobišiel ani oblasť ľudských zdrojov. Hoci nevieme, ako sa v HR oblasti blockchain ujme, existuje niekoľko nových a presvedčivých predpovedí, ako ho možno v recruitingu využiť.

 

3 veci, ktoré by ste mali vedieť o blockchaine v recruitingu

 

#1 Rýchlejšie overenie kandidáta

Pred desiatimi rokmi ste mali možnosť stretnúť kandidáta, ktorý mal dvoch, prípadne troch predošlých zamestnávateľov. Všetky informácie a referencie ste si tak vedeli jednoducho a rýchlo overiť. Dnes sa však doba u jedného zamestnávateľa výrazne skracuje, čo potvrdzuje aj fakt, že až 91% mileniálov v aktuálnej práci plánuje zostať menej ako tri roky.

Časté zmeny pracovných pozícií sťažujú recruiterom overovanie pravdivosti informácií. Vďaka blockchain technológii by ste viac nemuseli telefonovať nadriadeným z predošlých zamestnaní alebo mať obavy o tom, či vzdelanie, o ktorom sa váš kandidát zmienil, je skutočne pravdivé. Blockchain overí všetky informácie za vás. Získate ich rýchlo a jednoducho, a hlavne bez toho, aby ste museli pochybovať o ich platnosti.

 

#2 Životopisy nikdy nebudú rovnaké

V momente, keď kandidát odošle svoj životopis do spoločnosti, stráca nad ním kontrolu – nemôže ho viac meniť ani upravovať. Ak chce informácie aktualizovať, musí zaslať životopis nanovo. Výhoda blockchain technológie spočíva v tom, že s každou novou informáciou o kandidátovi sa databáza aktualizuje. Kandidát tak má plnú kontrolu nad svojimi osobnými údajmi. Bude môcť kedykoľvek pridať svoje nové diplomy alebo certifikáty cez svoj blockchain profil, ktorý je neustále aktuálny.

 

#3 Nie je to ešte dokonalé

Napriek jasným výhodám blockchainu v recruitingu však stále existuje niekoľko pochybností. Jedna z nich sa týka kandidátov s nedostatočnými skúsenosťami. Niektorí kandidáti môžu mať kariérnu históriu, ktorá nebude natoľko zaujímavá pre potenciálneho zamestnávateľa, aby sa s ňou dokázali presadiť. Dostanú sa títo kandidáti do ešte väčšej nevýhody, než v akej boli doteraz? Ako blockchain zaistí, aby sa zo všetkými kandidátmi zaobchádzalo rovnako?

 

Mnohí ľudia v recruitingu sú voči tejto téme skeptickí. Je to asi prirodzené, vzhľadom na neustály technologický rast a zvyšujúce sa nároky a očakávania od pracovných miest. Pokiaľ však ide o všeobecnú bezpečnosť blockchainu, komunita finančnej technológie sa neustále zlepšuje a tvrdo pracuje na tom, aby vytvorila dokonalejšie systémy, ktoré ešte viac zvýšia rýchlosť, bezpečnosť a pohodlie našej práce v digitálnom svete.