Applicant Tracking System: Je vhodný aj pre menšie podniky?

2019-07-18 12:34:00

Applicant Tracking systém (ATS) je softvér pomáhajúcim organizáciám sledovať priebeh kandidáta v náborovom procese. Jeho základné vlastnosti ako jednoduchosť, intuitívnosť či odbúranie manuálnej administratívy, sme si priblížili v predchádzajúcom článku, v ktorom sme taktiež načrtli otázku, či môže byť takýto systém užitočný aj pre menšie podniky.

Pokiaľ ste riaditeľom menšej spoločnosti, možno sa vám zdá investovanie do ATS systému zbytočné. Je naozaj potrebné zaoberať sa systémom na správu kandidátov? Koniec koncov nie ste mesačne zaplavený tisíckami životopisov a tých zopár, ktoré dostanete, nie je problém prezrieť manuálne.

Opak je však pravdou. Malý podnik v skutočnosti potrebuje ATS systém rovnako ako veľké spoločnosti. Tri hlavné dôvody, prečo je to tak, približuje vo svojom článku Jeniffer Grill, Produktová a marketingová manažérka spoločnosti SwipeClock.

 

#1 UKÁŽTE SA SVETU

Nielen zahraničné krajiny, ale aj Slovensko patrí medzi tie, kde sa nachádza najvyšší počet malých a stredne veľkých podnikov. Z výsledkov Slovak Business Agency vyplýva, že z celkového počtu približne 24,7 miliónov podnikateľských subjektov EÚ – 28, tvoria malé a stredné podniky až 99,8 %.

Ak vlastníte malý alebo stredne veľký podnik, pravdepodobnosť, že potenciálni uchádzači budú hľadať prácu práve na vašej stránke, nie je príliš veľká. Je preto dôležité, aby boli vaše pracovné pozície publikované na rôznych pracovných portáloch a dostali sa vďaka tomu kandidátom do povedomia. Okrem vlastných webov a sociálnych sietí na Slovensku a v Českej Rupublike patria medzi najznámejšie  portály Profesia.sk/cz, Prace.sk/cz, Kariéra.sk, Dobraprace.cz a mnohé ďalšie. Tu vstupuje do hry ATS systém, ktorý môže vašu pracovnú ponuku odoslať na rôzne platené i neplatené platformy jediným kliknutím.

 

#2 ŠETRITE ČAS

ATS systém zrýchľuje celý proces prijímania zamestnancov. Medzi základné funkcionality ATS systému patria napríklad automatizované emailové šablóny, vďaka ktorým viete odoslať viacerým kandidátom správu na jeden klik.  Predstavte si  ako len táto malá zmena môže zrýchliť váš proces náboru.

V malých a stredne veľkých podnikoch jednotliví zamestnanci často zastávajú viacero pozícií, a preto nemôžu každý týždeň stráviť hodiny optimalizáciou výberového procesu, odpovedaním na e-maily a vedením pohovorov. Dôsledkom toho môže výberové konanie trvať oveľa dlhšie, čo má za následok buď stratu talentovaných kandidátov, frustráciu interných ľudí z nedostatku uchádzačov alebo celého procesu kvality náboru. 

 

#3 NÁJDITE KVALITNÝCH ZAMESTANCOV

Každý štvrtý majiteľ malej alebo stredne veľkej spoločnosti vníma ako jeden zo svojich najväčších problémov nájdenie kvalifikovaných pracovníkov. Viacerí z nich taktiež prezradili, že nedostatku kvalitných zamestnancov sa obávajú viac než vyčíslenia daní alebo vládnych nariadení.

ATS systém Vám nielenže umožní osloviť omnoho viac kandidátov, ale vďaka užitočným funkciám Vám pomôže získať prístup k tým najlepším z nich. Tu sú niektoré z mnohých vlastností ATS systémov, ktoré Vám môžu pri hľadaní tých najlepších kandidátov pomôcť:

  • Vytvorte vašu pracovnú pozíciu a dajte o sebe vedieť potenciálnym kandidátom publikovaním sa rôzne pracovné portály, kariérne stránky a sociálne sieteVšetko jednoducho, priamo zo systému
  • Váhujte vaše kritériána pozíciu a trieďte kandidátov podľa dosiahnutého skóre
  • Pozrite si sumárny feedback z interviewa zamerajte sa na kandidátov s vysokým potenciálom
  • Vo výberom procese s kandidátmikomunikujte rýchlo a udržte tým ich záujem
  • Majte prehľad o aktivitách vo vašom nábore. Vďaka presnej analytike vyhodnocujte relevantnosť zdrojovvašich vhodných kandidátov a zamerajte sa na ne
  • Budujte vlastnú databázu
  • Podporte comany branding
  • Vyhodnoťte náborové kampane

 

Niektoré ATS systémy, ako napríklad Nalgoo ATS , ponúkajú rôzne funkcionality, ktoré vám pomôžu pri získavaní talentov.  Pomocou softvéra môžete sa môžete odbremeniť od administratívnej činnosti. Ak by ste chceli bližšie spoznať vlastnosti a benefity ATS systému, kontaktuje nás na adrese info@nalgoo.com a my Vám radi systém Nalgoo ATS predstavíme.

 

Zdroj: https://www.betterbuys.com/ats/why-should-smb-buy-recruitment-software/